گیاهان مناسب برای تراریوم یکی از دغدغه های اصلی افرادی است که به دنبال ساخت یک باغ شیشه ای کوچک در گوشه ای از منزل شان هستند.
درست کردن تراریوم با کاشت نهال داخل گلدان متفاوت است. اصلیترین تفاوت آن این است که ظروف تراریوم محیط بسته یا نیمه بسته شیشهای یا پلاستیکی است. معمولا دبیران از این روش برای آموزش چرخه آب استفاده میکنند.
اکثر گیاهان کوچک آپارتمانی به خصوص آنهایی که در محیط مرطوب خوب رشد میکنند، مناسب تراریوم هستند.
تعداد گیاهان تراریوم به اندازه ظرف بستگی دارد. تراریوم را خیلی شلوغ نکنید و جا برای رشد گیاهان بگذارید.
هنگام انتخاب گیاهان مناسب برای تراریوم چند نکته را باید مد نظر قرار بدهید:
گیاههایی را انتخاب کنید که اندازهشان مناسب ظرف شیشهتان باشد. گیاهی که انتخاب میکنید، نباید کل ظرف را پر کند و جای بقیه چیزها را هم بگیرد.
گیاههایی که در محیط مرطوب رشد میکنند، احتمال بیشتری دارد که در تراریوم جان بگیرند. گیاههای آبدار و کاکتوسها آنقدرها هم مناسب محیطهای مرطوب نیستند، اما اگر از ظرفی استفاده کنید که سر کوچکتری داشته باشد، محیط مناسبتری برای آنها مهیا کردهاید.
هر گیاهی که انتخاب میکنید، باید محیط طبیعی مناسب آن را در تراریوم فراهم کنید.در ادامه گیاهان مناسب برای تراریوم را معرفی می کنیم:
۱- کاکتوس ها و گیاهان گوشتی
کاکتوس ها و گیاهان گوشتی جز مناسب ترین گیاهان مناسب برای تراریوم هستند. این گیاهان برای تراریوم های بسته توصیه نمی شود.انتخاب ظرف و خاکی که عملیات زه کشی را به خوبی انجام دهد در نگهداری این نوع از گل ها مهم است.هاورتیاس،اچوریا و… انواع مختلف کاکتوس ها وگیاهان گوشتی مناسب برای تراریوم ها هستند.
۲-پیله آ
گیاه ” پیله آ اینوولاکراتا ” که اغلب گیاه دوستی نیز نامیده میشود, از خانوادهی گزنهها بوده و اغلب در مکانهای با رطوبت بالا کاشته میشود. این گیاه بومی آمریکای جنوبی و مرکزی میباشد. گیاه دوستی حداکثر تا ارتفاع ۳۰ سانتی متر رشد کرده و دارای برگهایی ناهمسان میباشد. این گیاه نیز جز گیاهان مناسب برای تراریوم میباشد چون خاک مرطوب و سایهی کامل و یا نور کم را ترجیح میدهد.
۳-فیتونیا
یکی از بهترین گیاهان مخصوص تراریوم که این گیاه عصب شکل به دلیل وجود خطوطی که به شکل عصب روی برگهای آن است به این اسم معروف شده است که انتخاب مناسبی برای مناطق گرمسیر است و برگهای سبز رنگ زیبا با خطوط سفید و به شکل عصب روی آن وجود دارد.
این گیاه در شرایط آب و هوایی مرطوب و گرم بسیار خوب رشد میکند که نهایتا طول آن به ۳۰ سانتیمتر می رسد.
پیشنهاد مارتین برای قرار دادن این گیاه در گلدان استفاده از سنگریزههای ۵ سانتیمتری با مخلوطی از یک قاشق سوپخوری زغال چوب است.این کار باعث میشود که آبی که به گیاه می رسد کاملا تمیز و پالوده باشد که در رشد آن تاثیر بسزایی دارد.
۴-کراسولای نقره ای
کراسولای نقره ای یا گیاه یشم ، گیاه زینتی بسیار زیبایی است که ارتفاعی بین ۱٫۲ تا ۱٫۸ متر دارد و بین ۶۰ تا ۹۰ سانتیمتر گستردگی آن می باشد. به طور کلی این گیاه تحمل خاکهای فقیر و خشک را نیز دارد. بنابراین مناسب برای استفاده در تراریوم هاست.
۵-چمن هلکسین
چمن هلکسین گیاهی است که شاید آن را با اسم های متفاوتی بشناسید. اسم هایی مثل اشک نوزاد، چمن عروس و یا خزه ایرلندی . چمن هلکسین گیاهی بسیار لطیف و ظریف و رونده که میتواند در مدت زمان کوتاهی تمام سطح خاک بسترش را بپوشاند. هلکسین همیشه زیبا و حساس در فصل خاصی از رشدش که معمولا فصل تابستان هست به گل میشیند. گلهایی صورتی، سفید و بسیار زیبا. این گیاه عنوان زینتی دارد و برای نگهداری در منزل مورد بسیار خوبی است.
هلکسین گیاهیست که میتواند در محیط های آپارتمانی هم رشد کند به شرطی که نور مناسب را داشته باشد. که این نور مناسبش شامل پنجره های شمالی هم میشود. یکی از خوبی های هلکسین این است که میتوانید از آن هم در ساخت تراریوم و هم روی سطح خاک گلدان بن سای استفاده کرد.
۶-تیلاندسیا یا گیاه هوایی
یکی از زیباترین گیاهان مناسب برای تراریوم تیلاندسیا است،آیا گیاه تیلاندسیا نظر شما را به خود جلب کرده و به آن علاقهمند شدهاید؟
این گیاه بهسختی و فقط در مناطق گرم رشد میکند. گیاه هوایی، یک انتخاب جذاب برای تراریوم است.
رنگ آبی، بنفش جذاب و یا گلهای صورتیرنگ روی برگهای نازک و سبز کمرنگ باعث میشود این گیاه به دلیل رنگ و بافت منحصربهفردی که دارد یک انتخاب بینظیر برای تراریوم شما باشد.
۷-سرخس عنکبوتی
به نظر می رسد سرخس عنکبوتی بسیار مناسب تراریوم باشد با برگ های درخشان و براقی که دارد. یک نوار ظریف زرد رنگ میانی در هر برگ ظاهر این گیاه را زیباتر می کند. این گیاه نور کم را تحمل کرده و رطوبت بالای موجود در تراریوم را دوست دارد. اگر گیاهتان از ظرف تراریوم بزرگتر شد می توانید آن را در محیط سایه در باغ بکارید. نور کم را دوست دارد. خاک آن باید همیشه مرطوب باشد.
۸-کریپتانتوس
کریپتانتوس از خانواده آناناسیان می باشد. برگ های نوار مانند آنها با نوارهای براق می درخشند که از سرخ تا خرمایی ، سفیدو سبز تیره متغیر است. این گیاه گل های ظریفی دارد. رنگ برگ های این گل با شدت نور تغییر می کند و با کندی طبیعی رشد نهایتا تا ۱۵ سانتی متر رشد خواهد کرد و به همین خاطر بسیار مناسب تراریوم می باشد.
در هنگام پر کردن تراریوم تان از ۷٫۵ تا ۲۰ سانتی متر شن ، ذغال باغبانی و خاک گلدان استفاده کنید. به جز گیاهان آنها تنها چیزهایی هستند که برای یک تراریوم واقعا لازم است. به نور بیشتری نیاز دارد. آبیاری در تابستان هفته ای ۲ تا ۳ بار و در زمستان هر ۱۰ روز یک بار
۹-پپرومیا هندوانهای
با اینکه برگهای این گیاه دارای تنوع رنگی کمی است اما به دلیل اینکه برگهای آن موج دار و دارای چین و چروکهای خاص و زیبایی است از لحاظ بصری کنتراست زیبایی با رنگها ایجاد میکند.
گیاه پپرومیا بیشتر از ۱۵ سانتیمتر رشد نمی کند و می تواند در نور کم نیز به رشد خود ادامه بدهد اما با نور معمولی و رطوبت کافی و در یک شیشه تراریوم نیز به خوبی رشد خواهد کرد. شما میتوانید آن را برای دوستانتان با بریدن یک برگ از آن به راحتی تکثیر کنید و در کل پپرومیای چروک از گیاهان مناسب برای تراریوم محسوب می شود.
۱۰-سلاژینلا
اگرچه سلاژینلا به بیش از ۱۵ سانتیمتر ارتفاع نمیرسد, اما از کنارهها گسترش پیدا میکند, به همین دلیل سلاژینلای قرار گرفته درون یک تراریوم به صورت مداوم به هرس نیاز دارد. برگهای سبز روشن این گیاه تضاد زیبایی با گیاهان تیرهتر ایجاد خواهند کرد.
۱۱-بگونیا
این گیاه بسیار زیبا برگهایی شبیه به برگ توتفرنگی دارد و به همین دلیل به نام بگونیای توت فرنگی شکل معروف شده است. این گیاه بهسرعت رشد میکند و به ارتفاع ۲۰ سانتیمتری خودش میرسد.
با اینکه این برگهای پُرزدار هیچگاه شکوفه نمیدهد اما برگهایی به شکل قلب دارد که از دو طیف رنگ سبز و قرمز تیره تشکیل است.
برای تکثیر این گیاه کافی است بهراحتی چند برگ آن را با دستتان بکنید و داخل یک لیوان آب بگذارید تا ریشه بدهد و سپس آن را در هر ظرف مناسبی که دوست داشتید بکارید.اگر به این گیاه خوب رسیدگی کنید عمر زیادی خواهد داشت.
۱۲-کلمبوس طلایی
این گیاه که به کلمبوس طلایی معروف است ظاهری جمع و جور دارد که ارتفاع آن بیشتر از ۱۵ سانتیمتر نمیشود. میتوان این گیاه را به راحتی تکثیر کرد.
در حقیقت این گیاه میتواند از پهنا به طول ۵ سانتی متر نیز رشد کند پس بنابراین، میتوانید آن را داخل یک ظرف تراریوم بهخوبی تزئین کنید.
رنگ سبز روشن برگهای این گیاه به قدری زیباست که میتواند با گلهایی که رنگ سبز تیره دارند به خوبی سِت شود. سعی کنید خاک را مرطوب نگهدارید اما مراقب باشید که خاک خیس نباشد.
در مناطق گرمسیر نیز میتوانید آن را در سایه قرار بدهید.
۱۳-آکوامارین
این گیاه زیبا برگهای ریز و کوچکی دارد که به رنگ آبی ابریشمی است که به شکل برگهای گرد و دایرهای شکل است. این گیاه عاشق رطوبت زیاد و نور کم است.
شما میتوانید از ویژگیهای رشد کند، تراکم زیاد و حالت ظاهری پخش بودنش در ظرف تراریوم خود بهخوبی استفاده کنید. همچنین میتوانید آن را بیرون و در یک فضای گرم بگذارید؛ یا اینکه میتوانید بهراحتی ظرف و یا گلدان خود را از جایی آویزان کنید.
چرا که به دلیل کم ارتفاع بودن برگهای این گیاه این امکان برای شما فراهم میشود که بتوانید بهراحتی گلدان خود را از جایی آویزان کنید. به این دلیل که ارتفاع آن نهایتاً به ۳۰ سانتیمتر میرسد.این نمونه نیز جزء گیاهان مناسب برای تراریوم و یک انتخاب زیبا برای تزیین منزلتان است.
۱۴-مینیموس آئوروس
شکل این گیاه علفمانند و برگهای آن به شکل خارقالعادهای طلاییرنگ است. این گیاه بینظیر میتواند برای کسانی که در یک چهاردیواری کوچک کار میکنند مناسب باشد و محیطشان را زیبایی بخشد.
چراکه وقت زیادی نیز برای رسیدگی به این گیاه لازم نیست. معمولاً هفتههای زیادی اتفاق میافتد که من به گیاه خودم آب نداده باشم. اما بازهم مقاوم بوده و به رشد خود ادامه میدهد.
بهطورکلی این گیاه زیبا برای کسانی مناسب است که وقت زیادی برای رسیدگی به گیاهشان ندارند اما از طرف دیگر میخواهند در محل کار خود یک گیاه زیبا و طبیعی داشته باشند.
همچنین میتوان این گیاه را در فضای باز نیز قرار داد اما دقت کنید که گیاهتان از رطوبت لازم برخوردار باشد ، در غیر این صورت بهتر است که خیلی کم به آن آب بدهید.
۱۵-اوفیوپوگون
گیاه اوفیوپوگون در بین کسانی که در مناطق گرمسیر زندگی میکنند بسیار معروف است. برگهای خیرهکننده بینظیری که از رنگ سبز تا مشکلی تنوع رنگی دارد به همراه گلهای ظریف و جذابش به زیبایی بهار میماند.
ارتفاع این گیاه در اوج رشدش به ۳۸ سانتیمتر نیز میرسد که مناسب ظرفهای بزرگ تراریوم است.
قطعاً جایی که این گیاه رشد میکند باید بسیار مرطوب باشد و این گیاه نیاز به گردگیری ندارد. همچنین برای اینکه اندازه گیاه را کوچک نگه دارید هرگز به خاک چیزی اضافه نکنید.
موقع کاشتن تراریوم باید کاملاً مطمئن شوید که جای گیاه در خاک بسیار محکم و سفت است و سپس شما باید طوری تراریوم خود را سفت و محکم در ظرفتان بکارید که انگار دارید آن را در خاک باغچهتان میکارید.

۱۶-گیاه اسپلنیوم
یکی از گیاهان مناسب برای تراریوم که اندازه بزرگی نیز دارد اسپلنیوم است.
این گیاه نوعی سرخس زیبا است که حالت چتری دارد که میتواند تا ۵ سانتیمتر ارتفاع و ۱۰ سانتیمتر عرض داشته باشد که نیاز است بهطور مرتب برگهای آن کوتاه شود تا رشد مناسبی داشته باشد.
این گیاه به مادر سرخسها معروف است که همانند فیتونیا Fittonia، انجیر چسبی یا رونده Creeping Fig، حسنیوسف dwarf coleus و ارکیده به نور زیادی نیاز دارد.
۱۷-بنفشه آفریقایی
این گیاه ظریف با شکوفههای آبی, صورتی, بنفش و سفید خود قطعاً انتخاب خوبی برای تراریوم خواهد بود چون دارای بازهی ارتفاعی بین ۲٫۵ تا ۱۵ سانتی متر بوده و خاک مرطوب را ترجیح میدهد.
۱۸-ارکیده
ریشه های این گیاه زیبا و ارزشمند باید نور دریافت کنند تا گیاه رشد کندبه همین دلیل است که هنگام خریداری در گلدان های طلقی قرار دارند پس پرورش آن ها به صورت تراریوم ایده ی بسیار خوبی است و منظره ی بسیار زیبایی را ایجاد میکنند.فقط باید مراقب آبدهی آن باشید تا ریشه ها دجار پوسیدگی نشوند.